Punten van aandacht na de geboorte

IBD onPLAY 29 maart, 2023

Er is een aantal aandachtspunten waarop gelet moet worden bij zowel moeder als kind na de geboorte.

Postpartum lijkt er een verhoogd risico op een exacerbatie aanwezig te zijn, vooral wanneer de onderhoudstherapie verminderd is. Indien de oude onderhoudstherapie gecontinueerd werd, lijkt het risico op een opvlamming na bevalling niet of nauwelijks veranderd te zijn.

Het gebruik van anti-TNF-medicatie tot en met het 3de trimester resulteert in foetale blootstelling. anti-TNF-spiegels kunnen tot 6 maanden na de geboorte van het kind worden gemeten. Stoppen met dit soort medicijnen, in het 3de trimester van de zwangerschap, verhoogt het risico op opvlammingen van IBD.

Continueren van anti-TNF-therapie wordt echter niet geassocieerd met een verhoogd risico op infectie bij het kind, tenzij er sprake is van combinatietherapie met een thiopurine tijdens de zwangerschap. Gedurende het 1e jaar na de geboorte dienen levende vaccinaties te worden vermeden bij kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan anti-TNF-medicatie.

Borstvoeding kan worden gegeven als de moeder mesalazines, thiopurines of anti-TNF-medicijnen gebruikt. Van deze medicamentgroepen kunnen ook lage concentraties in borstvoeding worden gevonden. Zowel methotrexaat als de actieve metaboliet worden in lage concentraties in borstvoeding gemeten, ook al is excretie beperkt. Omdat er maar weinig bekend is over het effect van MTX op de neonaat tijdens borstvoeding, wordt geadviseerd dit te vermijden.

De redactieraad van IBD onPlay heeft deze animatie op basis van klinische inzichten praktische toepasbaarheid in combinatie met recente inzichten uit de literatuur, waaronder richtlijnen, samengesteld. De inhoud is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en heeft niet de intentie richtlijnen te vervangen of een eenduidig advies te geven in individuele situaties. Niets uit deze animaties mag op welke wijze dan ook gekopieerd worden zonder dat de redactieraad daar vooraf schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Deze animaties zijn in samenwerking tussen de redactieraad en FourCorners tot stand gekomen en mogelijk gemaakt door Ferring B.V.

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.