Punten van aandacht tijdens een zwangerschap

IBD onPLAY 29 maart, 2023

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk ook aandacht te besteden aan IBD-activiteit en -medicatie.

Actieve IBD 6 maanden voor de conceptie of tijdens de zwangerschap kan een negatieve invloed hebben op het verloop en de uitkomst van de zwangerschap. Als regel; continueer onderhoudstherapie voor IBD wanneer conceptie gewenst is en tijdens de zwangerschap, met uitzondering van methotrexaat. Aan allopurinol en tofacitinib is mogelijk risico op geboorteafwijkingen toe te schrijven. Dat is niet zo bij vedolizumab of ustekinumab, evenwel bij vooralsnog weinig beschikbare data.

Men kan overwegen het gebruik van anti-TNF-medicatie tijdens de zwangerschap te onderbreken in het 2e of 3e trimester om de transfer via de placenta te minimaliseren. Monotherapie anti-TNF-medicatie is echter niet geassocieerd met een verhoogd risico op infectie bij het kind, noch met aangeboren afwijkingen. Bij patiënten met een complex IBD-beloop is voortzetting van anti-TNF-medicatie aan te bevelen.

Zorg voor close monitoring van zwangerschap en IBD. Verwijs zwangere IBD-patiënten naar een gynaecoloog, om complicaties van IBD en de medicatie daarvoor tijdens de zwangerschap in multidisciplinaire overweging te minimaliseren en zo de zwangerschapsuitkomsten te verbeteren.

Inactieve IBD tijdens conceptie en continueren van IBD-medicatie zijn van belang een zwangerschap zo gunstig mogelijk te laten verlopen. Medicatiegebruik en zwangerschapsbeloop vergen vaak gespecialiseerde multidisciplinaire adviezen.

De redactieraad van IBD onPlay heeft deze animatie op basis van klinische inzichten praktische toepasbaarheid in combinatie met recente inzichten uit de literatuur, waaronder richtlijnen, samengesteld. De inhoud is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en heeft niet de intentie richtlijnen te vervangen of een eenduidig advies te geven in individuele situaties. Niets uit deze animaties mag op welke wijze dan ook gekopieerd worden zonder dat de redactieraad daar vooraf schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Deze animaties zijn in samenwerking tussen de redactieraad en FourCorners tot stand gekomen en mogelijk gemaakt door Ferring B.V.

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.