Adviezen tijdens de bevalling van een IBD-patiënte

IBD onPLAY 29 maart, 2023

Een zwangere vrouw met IBD kan over het algemeen vaginaal bevallen, ook met een stoma. De wijze van baren is een multidisciplinaire beslissing, voornamelijk gebaseerd op verloskundige overwegingen.

Voor vrouwen met een ileoanale pouch en die met actieve perianale ziekte is een primaire sectio meestal geïndiceerd vanwege het risico op pouch-dysfunctie en sfincterbeschadiging, wat het risico op incontinentie verhoogt. 

Een primaire sectio kan ook worden overwogen bij vrouwen met een ileo-rectale anastomose, eveneens met het oog op behoud van de resterende sfincterfunctie en het voorkomen van incontinentie. Voor alle IBD-patiënten geldt dat behoud van de sfincterfunctie belangrijk is. Indien overbelasting van het perineum wordt verwacht is een episiotomie laagdrempelig te overwegen, om grotere schade door (ongeleide) ruptuur te voorkomen.

In het algemeen kan een vrouw met IBD vaginaal bevallen. Echter er bestaat een zwaarwegende indicatie voor keizersnede wanneer er sprake is van actieve perianale ziekte of een ileo-anale pouch.

De redactieraad van IBD onPlay heeft deze animatie op basis van klinische inzichten praktische toepasbaarheid in combinatie met recente inzichten uit de literatuur, waaronder richtlijnen, samengesteld. De inhoud is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en heeft niet de intentie richtlijnen te vervangen of een eenduidig advies te geven in individuele situaties. Niets uit deze animaties mag op welke wijze dan ook gekopieerd worden zonder dat de redactieraad daar vooraf schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Deze animaties zijn in samenwerking tussen de redactieraad en FourCorners tot stand gekomen en mogelijk gemaakt door Ferring B.V.

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.