Advies bij gedachte aan zwangerschap NL

IBD onPLAY 29 maart, 2023

Bij mannen en vrouwen met IBD is in algemene zin vruchtbaarheid niet verminderd. Het is sterk aan te bevelen conceptie en zwangerschap tijdens een inactieve fase van de IBD plaats te laten vinden, dat wil zeggen minimaal 6 maanden na een exacerbatie, bij goed ingestelde onderhoudstherapie. Tijdens de zwangerschap kunnen de meeste, gebruikelijke IBD-medicamenten gewoon gecontinueerd worden.

Actieve IBD ziekte, sulfasalazine, methotrexaat of totale colectomie met ileo-anale pouch kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen of mannen. Laparoscopische chirurgie lijkt fertiliteit niet te beïnvloeden. Een actieve IBD tijdens de zwangerschap kan resulteren in een spontane abortus, vroeggeboortes, mogelijk ook een hogere kans op congenitale afwijkingen.  Vervang potentieel teratogene medicatie, zoals Methotrexaat, door een alternatieve therapeutische strategie, voldoende lang voor het ondernemen van pogingen tot induceren van zwangerschap.

Initieer een informatief gesprek over kinderen krijgen zo gauw een zwangerschapswens opkomt, dus ruim voor een eventuele conceptie. Bespreek ook het kleine erfelijke risico van IBD-transmissie.

Informeer de patiënt en partner over:

  • De risico’s van het staken van IBD-medicatie voor en tijdens conceptie en zwangerschap
  • De eventuele risico’s van het gebruik van medicatie tijdens zwangerschap.
  • Gang van zaken tijdens zwangerschap, bevalling en de eerste maanden nadien

Er is een streven naar concipiëren tijdens inactieve ziekte.

De redactieraad van IBD onPlay heeft deze animatie op basis van klinische inzichten praktische toepasbaarheid in combinatie met recente inzichten uit de literatuur, waaronder richtlijnen, samengesteld. De inhoud is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en heeft niet de intentie richtlijnen te vervangen of een eenduidig advies te geven in individuele situaties. Niets uit deze animaties mag op welke wijze dan ook gekopieerd worden zonder dat de redactieraad daar vooraf schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Deze animaties zijn in samenwerking tussen de redactieraad en FourCorners tot stand gekomen en mogelijk gemaakt door Ferring B.V.

Vind je het leuk wat je ziet? Deel met een vriend.